Yumurta Allah’ın biz insanlara inanılmaz bir lütfüdür gerçekten. İnsanoğlunun sağlığı için içerdiği yüzlerce yarardan ziyade, karnı tok tutması, sabahları güne zinde başlanması için mutlaka yumurta tüketmemiz için başlıca nedenlerdir. Yumurtanın faydalarını saymakla bitmez, burada yumurtanın faydalarına değinmeyeceğiz ama bu faydalardan yararlanabilmemiz için çok dikkat etmemiz gereken bir nokta var, o da tüketeceğimiz yumurtanın taze olması…
Yumurta Türleri;
-
Tavuk Yumurtası: Oval şekilde olan tavuk yumurtalarının ağırlığı yaşa ve ırka bağlı olarak 50-60 g arasındadır. Renkleri beyazdan sarıya kadar değişir. Asya ırkları ve melezlerinde kahverengimsidir. Parlak renkli olan porlar belirgindir.
-
Ördek Yumurtası: Küt uçlu, bazen uzunca ve oval şekildedir. Ağırlığı 60-70 g arasında değişir. Boyu 57. 7-65 mm. Arasında değişir. Ördek yumurtalarının rengi yeşilimsi , kahverengi veya sarımsı beyaz olur. Ördek yumurtalarının kabukları parlaktır. Parmaklar arasında tutulduğunda yağlı duygusu verir. Porları çok ince olduğundan kolay tanınamaz. Kabuğu ince ve şeffaf yapıdadır. Ördek yumurtasının sarı kısmı oldukça büyüktür.
-
Kaz yumurtası: Beyaz renkte büyük yumurtalardır.
-
Hindi yumurtası: Şekilleri oval olan hindi yumurtalarının ağırlığı 60-75 g arasındadır. Yumurtanın genişliği 4-5 cm. kadardır. Renkleri kırmızımsı-sarıdır. Kabuğu üzerinde lekeler bulunur. Kabuk mat görünümlüdür.
Yumurtanın Tazeliği Nasıl Anlaşılır?
Yumurtanın tazeliğin anlaşılmasında en geçerli yöntemlerden biri yumurtayı kırdığınız zaman sarısı ile beyazı ayrıysa, sarısı yayılmamış bir halde beyazından yüksekte duruyorsa bu yumurta tazedir.
İkinci bir yöntem ise yumurtayı tuzlu suya koymaktır, tuzlu suya koyduğunuzda yumurta batıyorsa taze, yüzüyorsa bayattır.
Yumurta beklediği sürece içerideki hava boşluğu artar. Bunu anlamak içinde yumurtanın geniş tarafını ışığa tutarız, taze yumurtada bu boşluk 4-5 mm kadar iken bayat yumurtada 10-12 mm’ye kadar çıkabilmektedir.
Bir diğer yöntem ise yumurtayı tartmaktır. Yumurta bayatladıkça hava boşluğu arttığından ağırlığı da azalmaktadır. Eğer tarttığınızda yumurta 45gramın altında geliyorsa o yumurta bayatlamıştır.
Yumurtaları Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Yumurtaları alırken ve evde hazırlarken bayat olup olmadığına dikkat edelim. Aldıktan sonra kutularında buzdolabında muhafaza edelim ve yumurtayı kullanmadan hemen önce yıkayalım. Yumurta kullanırken elimizi sık sık yıkayalım.
Ramazanda ve diğer 11 ayda yumurta tüketimi bizim için, vücudumuz için çok önemli ancak bu örnek proteinden vücudumuzun yararlanabilmesi için pek çok kurala dikkat etmemiz gerekiyor.
Dyt. Zehra M. Kandur
Allah aşkına Kaz yumurtası başlığı altında tavuk yumurtasından bahsetmek niye. Kaz yumurtası yenir mi, yenirse nasıl yenir? Bu kadar basit soru hakkında bilgi alabileceğim hiçbir yer bulamadım. Kaz deyip tavuk yumurtasını anlatıyor herkes. İnanılır gibi değil.