Eğer et yemiyorsanız proteini yumurta, karnabahar, arı poleni, her tür balık ve yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye, soya fasulyesi gibi bakliyatları tüketin…

Uzmanlar protein açısından en zengin besinlerin başında gelen et için, “Özellikle çocuklar, ergenler ve gebeler az da olsa mutlaka tüketmeli” diyor. Et, bebek ve çocuklarda büyüme ve gelişme, erişkinlerde ise onarımve tamir mekanizmalarında yaşamsal değere işaret ediyor. Uzman Dr. Elif Güveloğlu, et fiyatlarının çok yüksek olduğu günümüzde etin yerini tutabilecek ekonomik besin önerilerinde bulunarak; protein değeri yüksek tarifler verdi.

PROTEİN İHTİYACI YAŞA GÖRE DEĞİŞİR

Günlük protein gereksinimi, kişinin yaşına, içinde bulunduğu döneme göre değişiyor. 1-3 yaş arasında günlük protein ihtiyacı yaklaşık 15 – 18 gram iken, 10 yaşında bu miktar günlük 35 – 40 grama kadar çıkıyor. Erişkinlerde ise metabolik ihtiyaçlara göre değişmekle birlikte, günlük protein oranı 40 – 75 gram olarak öneriliyor.

GÜNLÜK KALORİNİN YÜZDE 15’ İ PROTEİN

“İdeal bir beslenme düzeninde günlük alınan toplam kalorinin en az yüzde 15’ini proteinler oluşturmalıdır” diyen Dr. Elif Güveloğlu, sporcularda, gebelerde, bebeklerde ve ergenlik çağında bu oranın yüzde 30 – 40’lara kadar çıkabildiğini söylüyor. Dr. Güveloğlu, büyüme ve gelişme geriliği olan çocukların protein ihtiyacının ise biraz daha fazla olduğunu belirtiyor.

HER GÜN 1-2 ADET YUMURTA TÜKETİN

Dr. Elif Güveloğlu, “Et tüketilemediğinde, etin yerine geçebilecek protein kaynaklarının da yine onun gibi hayvansal olması gerekir, bitkisel proteinler etin yerini tutamazlar” diyor ve en ucuz ‘kaliteli protein’ kaynağının yumurta olduğunu söylüyor. “Yumurta tüketmenin kolesterolü yükselttiği inanışı doğru değildir, tam tersine yumurtada vücudumuz için gerekli yağlar ve yararlı kolesterol vardır” diyen Dr. Güveloğlu, her gün 1-2 adet yumurta öneriyor.

KARNABAHARIN DEĞERİNİ BİLİN

Sebzelerden mantar, karnabahar ve ıspanak protein yapıtaşları içeriyor. Bu sebzelerin toplam protein değeri çok fazla olmamakla birlikte içerdikleri amino asitler vücutta diğer amino asitlerle birleştirilerek eksik olan proteinlerin oluşturulmasına yardımcı oluyor. Dr. Elif Güveloğlu, fazla et tüketemeyen kişilere ülkemizde bol ve ucuz bulunan bir sebze olan karnabahara yönelmelerini öneriyor.

HAMSİ, KALİTELİ PROTEİN İHTİYACINI KARŞILAR

Dr. Elif Güveloğlu, “Balığın fiyat ve lezzetinin protein içeriğiyle hiçbir ilgisi yoktur, lezzetli bulunan pahalı balıkların çoğu protein değil yağ oranı açısından zengindir” diyor ve başta hamsi olmak üzere, birçok ucuz balığın etin yerine geçip vücudun “kaliteli protein” ihtiyacını karşıladığını söylüyor.

ET YERİNE BAKLİYAT

Bakliyatlar, etin az tüketildiği dönemlerde ağırlık verilmesi gereken protein kaynakları olarak biliniyor. Proteinden zengin olanlar sıralamasında özellikle yeşil mercimek, nohut ve kuru fasulye yer alıyor. Soya fasulyesi de zengin bir protein kaynağı olarak görülüyor.

ARI POLENİNDEN VAZGEÇMEYİN

Dr. Elif Güveloğlu, besin takviyeleri arasında önemli yeri olan arı poleninin az miktarda tüketilmesinin bile son derece yararlı olduğunu belirterek, “1-3 yaş arası günde yarım çay kaşığı, 3-10 yaş arası 1 çay kaşığı, 10 yaşından sonra ise 1 tatlı kaşığı arı poleninin sabah aç karna alınması gerekli besin takviyesi yapmaya yeter” diyor.

KAHVALTI

Yumurtalı, lorlu ekmek (3 kişilik)

Malzemeler: 250 gram lor peyniri, 5 yumurta, ince kıyılmış dereotu ve maydanoz, kırmızı pul biber, istenirse bir miktar tereyağı veya zeytinyağı
Hazırlanışı: Malzemeleri harmanlayıp, ince dilimlenmiş tam buğday unundan yapılmış ekmeklerin üzerine sürün. Sonra fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Dereotundaki kalsiyum ve maydanozdaki C vitamini protein emilimini ve bio-yararlanımı artırır. Kırmızı pul biber protein sindirimine yardımcı olur. Tam buğday unundaki buğday kabuğu ise proteinin zararlı yan ürünlerine karşı vücudu korur.

ÖĞLE VEYA AKŞAM YEMEĞİ

Yoğurtlu nohut salatası

Malzemeler: 250 gram nohut, 250 gram süzme yoğurt, 1 demet maydanoz, 1 demet taze nane, 1 demet taze soğan, 2 adet mevsiminde taze veya kurutulmuş domates, 1 yemek kaşığı üzüm, 1 yemek kaşığı elma sirkesi, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, karabiber, tuz.
Hazırlanışı: Nohutları birkaç saat ıslatıp, suyunu döküp yeniden su ekleyip pişirin ve soğutun. Sebzeleri çiğ olarak ve ince şekilde doğrayın. Doğradıklarınızı sirke, baharat, tuz ve zeytinyağı ile birlikte nohutlara ekleyin. Son olarak süzme yoğurdu bir miktar su ile çırpıp, üzerine koyun

Lor peynirli mantarlı omlet

Malzemeler: 2 adet yumurta, 200 gr lor peyniri, 200 gram mantar, 2 tatlı kaşığı zeytinyağı, tuz
Hazırlanışı: Mantarları dilimleyin, lor peyniri ve yumurtayla tuzu da ekleyip karıştırın. Zeytinyağını teflon tavada kızdırdıktan sonra tavaya kattığınız karışımı krep çevirir gibi döndürerek her iki yüzünü de pişirin.

Kaynak: www.pudra.com