Enginar yaprağından iki kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 400-500ml kaynar su ilave edilir ve 5-10dk kaynatılır ve de 5-10dk demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir…
Enginar Çayının Yararları
Karaciğer ve böbrek yetmezliğinde faydalıdır. Sarılık ve hepatit hastalıklarında, aşırı şişmanlıklarda, kurdeşende, romatizma ve egzamada, kan dolaşımını düzenlemede faydalıdır. Kolesterolün sebep olduğu damar sertliğinde, kalp sancıları, enfarktüs, beyin kanamaları gibi rahatsızlıkları önleyicidir. Kalbin en iyi dostudur. Kan temizleyici, vücuttaki zehirli maddeleri atmada, vücuda dinçlik vermede, kalp adalelerinin kuvvetlenmesinde, üre ve kolesterolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar. Mideyi dezenfekte ederek rahat çalışmasını sağlar. Toksinlerin atılmasında yardımcı olur.
Enginar bilinen yararlarından dolayı 15. yüzyıldan bu yana Avrupa başta olmak üzere saraylarda ve zengin sofralarında değişik şekillerde yemekleri yapılarak tüketilen temelde pahalı bir gıdadır. Enginar üzerinde yapılan araştırmalar onun normal bir gıda olması özelliğinin yanı sıra, içindeki vitamin ve mineral yoğunluğu ve zehir atıcı özelliği ile bazı hastalıkların tedavisine yardımcı olarak değerlendirilebilecek fonksiyonel bir gıda olduğunu göstermiştir. Enginar yapraklarının dünyanın pek çok yerinde ve ülkemizde doktor tedavisine yardımcı fonksiyonel bir gıda desteği olarak halk arasında ve modern tıpta aşağıda belirtilen rahatsızlıklarda kullanılması tavsiye edilmektedir.
*Vücuttaki zehiri atma etkisi nedeniyle romatizma ve gut hastalıklarında,
*Eklem yanmalarını azaltıcı olarak,
*İştah açıcı olarak,
*Kalp hastalıklarında sakinleştirici ve kan basıncını azaltıcı, tansiyonu düşürücü olarak,
*Mide ve bağırsak hastalıklarında ishal ve dizanteriye karşı,
*Safra kesesi, karaciğer hastalıkları ve sarılıkta,
*İdrar söktürücü ve safrayı artırıcı etkisinden dolayı karaciğerin görevlerini kolaylaştırıcı olarak,
*Beyin yorgunluğunda ve kanı temizleyici olarak,
*Şeker hastalıklarında,
*Enginar kolestrol içermediği gibi içindeki cinarin maddesi kolestrol ve amonyağı düşürücü etkiye sahiptir. Enginarın afrodizyak etkilerinin olduğuna dair ayrıca literatürde bilgiler mevcuttur.
Enginar Yaprağı Çayı Tüketimi
Öğütülmüş enginar yapraklarından, 1 tatlı kaşığını bir su bardağı büyüklüğündeki bardak içine koyarak üzerine kaynar vaziyetteki suyu döküp bardağın ağzını kapatıp 10 dakika sonra kapaktaki buharı da çayın içine süzerek şekersiz olarak aç karnına yemeklerden yarım saat önce içebilirsiniz.
Herhangi bir hastalığın tedavisi sırasında fonksiyonel bir gıda desteği olarak enginar yaprağı çayı içilecekse ortalama 45 – 60 gün süreli bir kür yapabilirsiniz. Bu sürede enginar yaprağı çayını düzenli olarak günde üç-dört kez yukarıdaki açıklamalar paralelinde tüketmek gerekir.
Enginar yaprağı çayını iç organlardaki üretim sürecini kolaylaştırıcı bir çay olarak her zaman tüketebilirsiniz. Emziren anneler ve böbreklerinde iltihap olan kişilerin dikkatli kullanmaları gerektiğine dair, kaynaklarda bilgilere rastlanmıştır. Yine enginar yaprağı çayının bilinen bir yan etkisinin olmadığı kaynaklarda kayıtlıdır.