Çay, kurutulmuş yapraklarının kaynatılması yardımıyla içecek elde edilen bir çalı bitki türüdür. Türkiye’de en fazla tüketilen çay siyah çaydır. Kahvaltılarda, yemeklerden sonra veya keyif amaçlı olarak içilen çay; soldurma, kıvırma, oksidasyon, kurutma ve tasnif işlemlerden geçtikten sonra paketlenerek sofralara kadar ulaşır. Birçok çeşidi olan çayla, zengin aromalı meyve veya bitkilerle karıştırılarak yeni tatlar da oluşturulur. Türkiye’de yaygın olarak Karadeniz Bölgesi’nde toplanan çay özellikle Rize İli’yle özdeşleşmiştir. Türk kültürü ve toplum hayatında çok önemli bir yere sahip olan çay hayatın vazgeçilmezlerinden olmuştur. Bazı insanlar sabahleyin veya gün içinde çay içmeden yapamazlar ve böyle durumlar çayın dökülmesi ve çay lekesi oluşması için fazlasıyla sebep yaratır. Neyse ki çay lekesi için doğru müdahelede bulunulursa panik yapmanıza gerek yoktur. Çaya şekerin fazla atılması gibi olumsuz etkilere rağmen çay lekesi için birçok durumda çözüm vardır.
Çay Lekesi Nasıl Çıkar?
Kahve lekesi ile benzer özellikler taşıyan çay lekesi sözkonusu olduğunda, püf noktası çabuk hareket etmektir. Çay lekesi; kumaşlar veya halı elyafı üzerinde ne kadar uzun kalırsa, çıkarılması o kadar güç olur.
Giysideki, örtüdeki veya halıdaki çay lekesi çıkarılmaya çalışırken, eşyalarınızın fazla zarar görmemesi için kullanacağınız ürünü önceden test etmeniz önemlidir.
Yapılacak en iyi şey, bir beyaz beze az miktarda aşağıdaki sayfalarda tavsiye edilen temizleyici karışımlarını koyup bunu giysinin, örtünün, halının veya koltuk döşemesinin görünmeyen bir yerinde 45-60 saniye tutmaktır. Eğer renk geçmiyorsa, o temizleyiciyi çay lekesi üzerinde güvenle kullanabilirsiniz.
Bir çay lekesini çıkarmaya çalışırken sabırlı olmanız ve gerekirse aynı aşamaları tekrarlamanız önemlidir.