Ekmeğin bayatlamaması için


Püf Noktası

Eğer evde ekmek yapıyorsanız, içine koyacağınız bir miktar haşlanmış ve ezilmiş patates ekmeğinizin daha geç bayatlamasını sağlayacaktır.

Kıtır kıtır patates kızartması için


Püf Noktası

Patates kızartmasının kıtır kıtır, gevrek olmasını istiyorsanız, patatesleri una buladıktan sonra tavaya atmalısınız.

Baklagili ıslatmayı unuttuysanız


Püf Noktası

Baklagilleri bir gece önceden suda bekletmeyi unuttunuz ve akşama bu yemeği yapmak istiyorsunuz. Hiç üzülmeyin, yemeğinizi kısa sürede hazırlayabilirsiniz. Nasıl mı?

Tencerenin içine kullanacağınız kadar bakliyatı soğuk suyla birlikte koyun ve kaynatın. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha ateşte tutun. Sonra tencerenizi ateşten alıp 1 saat kadar ağzı kapalı olarak bekletin. Böylece 1 gece önceden ıslatmış gibi yemeğiniz pişirmeye hazır olacaktır.

Çay demlemenin altın kuralları


Püf Noktası

İşte size çay demlemenin altın kuralları!

  • Taze ve soğuk su kullanın.
  • Daha iyi bir demleme ısısına ulaşmak için demliği ısıtın.
  • Çayın ölçüsüne dikkat edin; fazla çay koymak hem ekonomik değildir hem de çay acı olur.
  • Su kaynadığı anda, suyu demliğe ekleyin.
  • Tüm lezzetin açığa çıkabilmesi için 3-5 dakika demleyin.
  • Eğer çayınızı süt ile içmek istiyorsanız daha iyi karışması için fincana önce sütü koyun.
  • Çayı kuru, hava almaz bir kapta muhafaza edin.

Çay nasıl saklanır?

İyi işlenmiş siyah çaylar, vakumlu ambalajlarda veya kapalı teneke kutularda iki yıla kadar dayanabilmesine rağmen, çayın tam olarak ne zaman toplandığını tespit etmek zor olabilir. Çoğu çaylar, deniz yoluyla taşındığı için satış noktalarına varmaları birkaç ay sürer. Yalnızca, mevsimlerin belirgin olarak ayırdedilebildiği bölgelerde yetişen, Darjeeling gibi birinci ve ikinci sürgünlerden alınan çayların toplanma zamanı belirlenebilir. Örneğin, haziran ayında satılan birinci sürgünler üç aylıktır. Bunlar gibi narin siyah çaylar en fazla altı ay dayanır ve bu durum yeşil çaylar için de geçerlidir. Çayı koyu renkli ve hava almaz bir kap içinde, rutubet ve buğulaşma tehlikesi olmayan bir yerde saklayın. Baharatlardan ve keskin kokulu yiyeceklerden uzak tutun çünkü çay kolayca bozulabilir.

İyi çay için birkaç öneri

  • Su on saniyeden fazla kaynayıp fokurdamamalıdır yoksa gereğinden fazal oksijen kaybeder.
  • Soğumuş suyu asla yeniden kaynatmamak gerekir.
  • Demlenmiş çayı porselen çaydanlığa boşaltmadan önce bir kez karıştırın.
  • Yeşil çay, altlığı olmayan fincanla, siyah çay ise altlıklı fincanla sunulur.
  • Demliğin, çaydanlığın ve çay bardaklarının metal olmamaları ve deterjanla yıkanmamaları gerekir. Metal çaydanlıkta yapılan çayda metal tadı olur.

Çayla ilgili birkaç not

Çay bitkisinin uçlarında ve dallarında küçük çiçekler açar. Meyve üç gözlü kapsüldür. Çay bitkisinden yalnızca çay elde etmek için değil, ilaç üretmek için de yararlanılır. Thea Sinensis ve Thea Assamica (Theaceae) çaygillerin ekonomik açıdan en ilginç olanlarıdır. Literatüre bakılırsa, özellikle de tropik ve astropik ormanlarda, 28 cins ve 520 türde karşımıza çıkar. Çayın işlenmesi; soldurma, kıvırma, mayalama ve kurutulmayla yapılır.

Dört kilo yeşil yapraktan yaklaşık bir kilo çay elde edilir.

Avrupa’ya ilk çay 1610 yılında, o sırada henüz sekiz yıllık bir geçmişe sahip olan Hollanda Doğu Hindistan Kumpanyası’nın bir gemisiyle geldi.

Buzlu çay, 1904’te Saint Louis Dünya Fuarı’nda icat edildi.

Balık Temizleme


Püf Noktası
Balık yemeği yapmaya karar verdiniz. Ancak balığı hazırlarken elinizden kayması ve elinizde zor çıkan bir koku bırakması sizi düşündürüyor. Hiç üzülmeyin, kolayı var. Balığı hazırlarken, ellerinizi suyla nemlendirip tuza bulayın. Böylece balık elinizden kaymayacak ve balığın kokusu da elinizden daha kolay çıkacaktır.

Et veya tavuğu pişirirken


Püf Noktası

Et veya tavuğu pişirmeden 1 gece önce marine edin. Böylece, et veya tavuk daha yumuşak ve lezzetli olacaktır. Marinat için 1 adet ince doğranmış soğan, 2 çorba kaşığı sirke, 3 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 diş dövülmüş sarımsak, tuz, karabiber, biberiye veya kekiği karıştırın. Dilerseniz sirke yerine süt veya yoğurt da ekleyebilirsiniz.

Kolay domates soymanın yolu


Püf Noktası

Domatesleri kolayca soyabilmek için 20 saniye kadar sıcak suyun içine bırakın ve hemen süzgeçle alın. Sonra soğuk sudan geçirip keskin bir bıçakla kabuklarını soyun.

Bu işlem, domates kabuklarının yumuşamasını ve kolayca soyulmasını sağlayacaktır. Ancak bu metodu sadece yemek pişirmede kullanacağınız domateslerde uygulayın.

Kabarık bir omlet yapmak için


Püf Noktası

Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışıma yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.

Daha lezzetli patlıcanlar için


Püf Noktası

Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.

Patlamış mısır keyfi


Püf Noktası

Ailece televizyonda bir dizi izliyorsunuz ve canınız patlamış mısır çekti. Filmi kaçırmamak için mısırı daha kolay bir yoldan patlatmak istiyorsunuz. Bunun için, mısırı patlatmadan 1 saat önce üzerlerine sıcak su serpin. Bu şekilde beklettiğiniz mısır daha kolay patlayacaktır.

Kirazın saplarını atmayın


Püf Noktası

Kiraz bir ay gibi kısa süre içinde piyasada bulabildiğimiz ve ondan sonra da 1 yıl özlediğimiz bir meyva. Meyvasını yediğimiz kirazın saplarını sakın atmayın. Bu sapları kurutarak ilginç, ilginç olduğu kadar da sağlıklı çay yapabilirsiniz.

30 gr. kiraz sapını 1 litre suda 10 dakika kaynatarak hazırlayacağınız çay, hem böbrekleri çalıştırır, hem de zehirli maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Patates püresini hazırlarken


Püf Noktası

Etli yemeklerin yanına patates püresini tercih ediyorsunuz. Ancak istediğiniz gibi patates püresini krema kıvamında yapamıyorsunuz. Hiç üzülmeyin! Patates püresinin krema kıvamında olması için, sütü sıcak olarak ilave etmeniz yeterlidir.

Bal nasıl saklanır?


Püf Noktası

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez yiyeceği olan balın saklama koşullarına dikkat edilmezse besin değeri kaybolur. Bu yüzden bal kavanozunu sıcak olmayan serin ve karanlık bir yerde saklamak daha iyi olacaktır. Gün ışığı alan bal bozulur. Ayrıca kavanozun kapağı açık kalırsa nem alır ve tadı acımtrak olur.

Domateslerin uzun süre dayanması için


Püf Noktası

Domateslerin buzdolabında uzun süre dayanmasını istiyorsanız, buzdolabına yerleştirmeden önce saplarını çıkarın ve sap yerleri altta kalacak şekilde birbirlerine değdirmeden yerleştirin. Bu ufak ayrıntılara dikkat ettiğiniz takdirde domateslerin uzun süre tazeliğini koruduğunu göreceksiniz.

Çiğ köftenin püf noktaları


Püf Noktası

Şanlıurfalı çiğ köfte ustaları, çiğ köfte yoğurmanın püf noktaları olduğunu belirtti. Usta eller, iyi bir çiğ köfte yapmanın kullanılacak malzemeyle direk ilgili olduğunu vurguladı. İyi çiğ köfte yapmanın yolunun malzemeden geçtiğini belirten ustalar, sert bulgurla yapılan çiğ köftenin daha leziz olduğunu kaydetti. Çiğ köftede mutlaka isot (pul biber) kullanılması gerektiğini hatırlatan ustalar, kara etin içindeki sinirlerin çok iyi temizlenmesi gerektiğine ve yoğurma kıvamının da çiğ köftenin tadını etkilediğine dikkat çekti.

Şanlıurfalı çiğ köfte uzmanları, 8 kişilik çiğköfteye 4 su bardağı köftelik bulgur, 500 gram dövülmüş (veya mikserde çekilmiş) yağsız kara et, 6 yemek kaşığı kuru isot (biber), 1 tatlı kaşığı tuz, biraz karabiber ve tarçın, 8-10 adet yeşil soğan, 1 kuru soğan, 1 demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı salça konulması gerektiğini dile getirdi.

Çiğ köfte uzmanları, çiğ köftenin şu şekilde yoğurulduğu takdirde lezzetinin daha fazla olacağını ifade etti:
“Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp, incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir. Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine, tuz, kuru isot (biber) tarçın, kara biber, salça, et, doğranmış kuru soğan ve sarımsak alınarak yoğrulmaya başlanır. İyice karışıca çiğ köftelik bulgur yavaş yavaş alınarak yoğrulmaya devam edilir. Leğendeki malzemeler, çok az suyla yavaş yavaş bastırılarak, bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğ köfteye daha önce doğranarak hazırlanmış maydanoz ve soğan karışımı eklenir, hafifçe ezilerek toparlanır. Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur. Tabağın etrafı marul, salatalık, nane semiz otu ve turpla bezenerek servis yapılır.”

Usta eller, çiğ köfte yapımında ise şu püf noktaların dikkate alınmasını tavsiye etti:
“Sert bulgurla yapılan çiğ köfte güzel olur. Bulgur çiğköfte yapılmadan evsilerek içindeki kepekler ayıklanmalıdır. Çiğ köftede mutlaka Şanlıurfa isodu (pul biberi) kullanılmalıdır. Çiğ köfteye konulacak kara etin içindeki sinirler çok iyi temizlenmelidir. Kara et dövülerek veya mikserde macun gibi oluncaya kadar çekilmelidir. Çiğ köfte az yoğrulursa bulguru sert kalır, çok yoğrulursa hamur olur. Çiğ köfte az su alınarak yoğrulmalıdır. Yazın çiğköfte yoğrulurken buz kullanılmalıdır. Çiğ köfte yoğrulduktan hemen sonra yenmelidir. Çiğ köftenin yanında içecek olarak ayran verilmelidir.”

Buzdolabında doğru saklama yöntemleri


Püf Noktası

Doğru saklama yöntemlerini kullanarak gıdalarınızın ömürlerini uzatabilir, dolayısı ile bütçenize katkıda bulunabilirsiniz. Yiyeceklerin yanlış yöntemlerle saklanmasının yalnız bütçeye değil, sağlığa da verdiği zararlar vardır.

Tüm gıdalar için geçerli olan en önemli kural, bozulma şüphesi olan gıdaların saklanmayıp, hemen atılmasıdır. Bozulmuş gıdaları atarken de çok dikkatli olmak gerekir. Bu gıdalar mümkünse, açık olarak değil de kimsenin ulaşamayacağı şekilde sarılarak atılmalıdır.

Gıdalar genellikle serin ve kuru yerde saklanmalıdır. Buzdolapları da çok doldurulmamalıdır. Çünkü çok dolu buzdolaplarında, hava rahatça dolaşamadığı için iyi soğutma sağlanamaz. Buzdolabının en sıcak bölmesi 5-7 derece ve soğuk bölümünün de -4 derece olması gerekir. (Buzluk ve derin dondurucu bu bölümlere dahil edilmemiştir.)

Buzdolabınızın içinde bir küçük kapta saklayacağınız karbonat, gıdaların kokularını emerek kötü kokuların oluşmasına engel olacaktır.

Sarımsak kokusunu çıkarmak için


Püf Noktası

Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun da.

Havuç nasıl kolay temizlenir?


Püf Noktası

Havuç kabuğunu soymak sıkıcı bir iştir, üstelik parmaklarınızı da boyar. Yapışkan, sarı tabakanın oluşmasına yol açar. Oysa, bu işi kurulama bezi ve biraz tuzla kolayca halledebilirsiniz.

Kabuklarını temizlemek istediğiniz havuçları, bir kurulama bezinin üztüne sıralayın ve üzerlerine bolca tuz dökün.

Hepsini birbirine sürtün. Böylece havuçların kabuk kısımları kalkacağından, suyla yıkamanız yeterli olacaktır. Havuçları pişirirken suyuna bir tutam pudra şekeri atarsanız çok daha lezzetli olmasını sağlarsınız.

Kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilmeniz için


Püf Noktası
Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsiniz.

Kek kalıptan nasıl çıkar?


Püf Noktası

Keki hiç bozmadan kalıptan çıkarmak zor gibi görünür. Ancak kolayı var! Keki fırından aldıktan sonra, 15 dakika kadar ıslak bir bezin üzerinde bekletin. Sonra bıçağı kekin çevresinde dolaştırarak kalıbı ters çevirip, keki çıkartın. Tabii, keki pişirmeden önce kalıbını yağlamayı unutmayın!

Kekin kalıba yapışmaması için bir başka önerimiz daha var. Hazırladığınız hamuru dökmeden önce kalıbı sıcak suya batırıp çıkarırsanız kek çok daha kolay çıkar ve dilimlenir.

Unun kalitesini anlamak


Püf Noktası

En iyi cins rafine unlar çok beyaz renkte veya hafif sarıya çalar beyazlıkta olanlar ve ele yumuşak gelenlerdir. Unun kalitesini anlamak için, avuç içine bir miktar alarak sıkın. Un etraftan fışkırırsa kuru ve kaliteli, avuç içinde kalıp gibi kalırsa, rutubetli demektir.

Rutubetli un daha az dayanır, unu ne kadar rutubetsiz ve hava alan yerlerde saklarsanız, o kadar uzun süre kullanabilirsiniz.